Vaccinaties en medische informatie Kaapverdië
Je ziet vooral op het vasteland van Afrika diverse ziektes voorkomen waar je je tegen kan inenten. In tegenstelling tot het vaste land is de kans op ziektes op de Kaapverdische eilanden een stuk kleiner
Vaccinaties en inentingen Kaapverdië
Wanneer je een vakantie hebt geboekt of nog gaat boeken richting Kaapverdië is het belangrijk om je goed in te lezen over mogelijk inentingen. Goed nieuws, in principe zijn inentingen niet nodig voor een bezoek. Wel is het zo dat een vaccinatie tegen gele koorts verplicht is wanneer je zeven dagen voorafgaand aan je bezoek in een land bent geweest waar gele koorts heerst. Dat er geen verplichte vaccinaties zijn wil niet zeggen dat er geen inentingen zijn welke worden aanbevolen, deze zijn er namelijk wel. Zo worden voor de Kaapverdische eilanden de volgende vaccinaties aanbevolen: DTP, Hepatitis A en BMR. De BMR vaccinatie is alleen van toepassing wanneer je deze inenting niet hebt gehad tijdens uw jeugd.
Vaccinaties Kaapverdië niet verplicht
Zoals al aangegeven zijn vaccinaties naar Kaapverdië geen must. Zo zijn inentingen tegen malaria niet meer nodig. Wist u overigens dat Kaapverdië sinds 2024 volledig malaria-vrij is? Ook tegen andere tropische ziektes ben je niet verplicht om je zelf te laten inenten. Houd er wel rekening mee dat je in een heel ander klimaat en werelddeel terechtkomt wanneer je richting de Kaapverdische eilanden vertrekt. Vaccinaties tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en ook Hepatitis A worden wel aanbevolen, maar zijn dus niet verplicht. Onze mening is wel dat het verstandig kan zijn om je tegen deze ziektes wel te laten inenten wanneer je richting Kaapverdië vertrekt.Op Kaapverdië is geen malaria aanwezig
In 2024 zijn de Kaapverdische eilanden officieel uitgeroepen tot malariavrij. De afgelopen 3 jaar zijn er géén nieuwe meldingen van malaria geregistreerd. In het verleden kwam dit vaak voor tijdens de regenmaanden (augustus, september en oktober). Op de toeristische eilanden Sal en Boa Vista was malaria al langer niet meer aanwezig. Preventieve middelen (als een inenting) zijn dus overbodig geworden.Dengue komt op de Kaapverdische Eilanden ook nauwelijks voor. De laatste uitbraak vond plaats in 2017, op het eiland Santiago, waarbij de meeste gevallen werden gemeld in de hoofdstad Praia. Aangezien er geen vaccin of medicijnen tegen dengue bestaan, kan de ziekte alleen worden voorkomen door beschermingsmiddelen zoals Deet te gebruiken. Het zikavirus is op de Kaapverdische Eilanden eveneens zeldzaam. Sinds 2016 zijn er geen grote uitbraken geweest. Het is echter verstandig om altijd advies in te winnen bij de GGD of je huisarts voor actuele informatie.
Hoewel er weinig muggen zijn en er geen malaria voorkomt, is het toch raadzaam om je te beschermen tegen muggenbeten, zoals gebruikelijk is in warme landen. Muggenbeten kunnen immers vervelend zijn. Hier vind je alles wat je moet weten over muggen op Kaapverdië.