Klimaat Kaapverdië

Kaapverdie is een vakantiebestemming waar je het gehele jaar naar toe kan. Ontdek snel de temperaturen gedurende het jaar en het klimaat.

Kaapverdië heeft een Woestijnklimaat

Kaapverdië heeft een woestijnklimaat en behoort tot de droogste landen ter wereld. Dankzij het warme, droge klimaat op de Kaapverdische eilanden is het er doorgaans zonnig en blijft de temperatuur het hele jaar door rond de 26 graden Celsius. Regen valt er zelden, en het klimaat blijft erg stabiel zonder extreme weersomstandigheden. Toch verschilt het klimaat per eiland: zo is Santo Antão bergachtig en groen, terwijl eilanden als Sal en Boa Vista juist vlak en droog zijn.
Inhoudsopgave

Ontdek het klimaat van de Kaapverdische eilanden

Heeft u een reis op het oog naar Kaapverdie? Of heeft u wellicht al een reis geboekt? Dan bent u uiteraard benieuwd wat het klimaat is. Op deze pagina leest u meer over de temperaturen per seizoen, maar ook de verschillende klimaatzones en andere handige tips voor het bezoek aan de Kaapverdische eilanden.

Klimaatzones van de Kaapverdische eilanden

Kaapverdië kent diverse klimaatzones. Hoewel het er vaak overwegend warm en droog is, zijn de eilanden te verdelen in 2 klimaatzones. Je hebt hier de Barlavento (de noordelijke eilanden) en de Sotavendo (dit zijn de zuidelijke eilanden). Deze eilanden hebben ieder verschillen in klimaat.

Zo is er een woestijnklimaat voor de Kaapverdische eilanden Sal, Boavista en Maio. Deze eilanden zijn vlak, droog en hebben weinig groen. Er valt bijna geen regen en dit gaat dan ook gepaard met enorm veel zonuren per jaar. Gedurende het hele jaar is het er rond de 25 tot 30 graden met uitschieters richting de 40.

Op eilanden als Santiago, Sao Vicente en Sao Nicolau geld een ander klimaat (Semi-aride). Ook deze eilanden zijn erg droog, maar hier valt gedurende het jaar wel wat meer regen. Deze regen valt met name in de zomermaanden. De temperaturen komen op deze eilanden overigens wel gewoon overeen met de andere eilanden. Wel moet je hier rekening houden met een hogere luchtvochtigheid daar deze eilanden beschikken over wat bergachtigere landschappen.

Als je de wereldkaart er bij pakt dan zie je dat Kaapverdië ter hoogte van de Sahara ligt. Deze bekende woestijn is een van de heetste en droogste gebieden welke er op de wereld te vinden is. De wind zorgt er voor dat de temperatuur op de Kaapverdische eilanden wat lager is dan andere landen welke op het vaste land liggen.

Weerseizoenen op Kaapverdie

Zoals eerder al geschreven kun je eigenlijk gedurende het hele jaar richting Kaapverdie reizen. Gedurende het jaar is de temperatuur nagenoeg het zelfde. Wist je overigens dat Kaapverdie een van de populairdere bestemmingen is om tijdens de Nederlandse winter naar toe te trekken? Ondanks dat er gedurende het jaar bijna altijd dezelfde temperatuur gemeten wordt op de eilanden, kent het land toch 2 verschillende seizoenen. Wij werken deze voor u uit.

Wind op Kaapverdië tijdens het windseizoen

Het droge seizoen loopt van November tot en met Juni. IN deze periode waait het wat meer op, met name, de eilanden Sal en Boa Vista. Doordat er veel wind is zorgt deze er voor dat zand vanuit de Sahara over de Kaapverdische eilanden geblazen wordt. Het kan in deze periode dus zo zijn dat de zon goed schijnt, maar deze verstoort wordt door een flinke laag zand in de lucht waardoor het wat bewolkt kan aanvoelen.

Deze harmattan wind, zoals men deze noemt, komt vaak voor tussen de maanden Januari en maart. Voordeel is wel dat tijdens het windseizoen de luchtvochtigheid wat lager is en de zon dagelijks schijnt. Dit seizoen is dan ook het populairst voor toeristen.

Neerslag tijdens het regenseizoen op de Kaapverdische eilanden

Het regenseizoen, ook wal het natte seizoen genoemd, duurt van augustus tot en met oktober met een piek in September. In deze maanden is er een lichte kans op neerslag. Als er neerslag valt in deze periode dan is dit vaak van korte duur maar wel enorm veel. Als je naar eilanden reist als Sal, Boa Vista of Maio dan is de kans op regen overigens zeer klein. Op eilanden als Santiago en Fogo is de kans op regen wat hoger. Deze eilanden zijn bergachtig en groen, hierdoor valt er op deze eilanden gedurende het jaar net wat meer neerslag als op andere Kaapverdische eilanden.
Scroll naar boven